Redesigning science learning spaces

Redesigning science learning spaces

When Stanford’s Sapp Center for Science Teaching and Learning opened this academic year, the instructional spaces unveiled the Department of Chemistry’s thoughtful planning and promotion of active learning. VPTL assisted faculty by providing architectural alternatives for the spaces to better support student engagement. VPTL also managed the implementation of an approach, agreed upon by the faculty, that modified classrooms to support small group work, including novel whiteboard configurations. In conjunction with these classroom design efforts, further collaboration with instructors resulted in the implementation of a new online grading service to support more efficient grading, and established an ongoing research effort to understand how well the revised classroom experiences are working.